Relationella rummet – Välkommen in!

Denna blogg är en utvidgning av forumet Relationella rummet som funnits på Facebook sedan flera år och som i nuläget har över 700 medlemmar. Genom denna hemsida och blogg hoppas vi kunna utöka antalet relationellt intresserade läsare och skribenter, för att nå ut till de som inte är aktiva i olika social medier.

Linköpings Universitet har erbjudit psykoterapiutbildningar med relationell inriktning sedan flera år. Även andra utbildningsarrangörer har de senaste åren presenterat relationella influenser i sina utbildningar. Olika former av ”nydynamiska” terapiformer har satt sin prägel i det svenska terapiklimatet och olika intresseföreningar/nätverk har vuxit fram. Det finns ingen självklar väg det relationella perspektivet kommer ta i framtiden – resan leder dit vi tillsammans för den.

IMG_1321

2007-2009 utbildade jag; Malin Bäck, mig i två olika relationsfokuserade metoder samtidigt; IPT och BRT. Medan jag tog mig an dessa metoder processade jag var/hur jag skulle placera dessa kunskaper gentemot min mer psykoanalytiska grundutbildning och det mer affektfokuserade perspektivet jag kommit att utveckla. Jag fann en fascination i flera av de integrativa metoder som i dag finns, samtidigt som jag fick träda in i forskarnas laboratorium och därmed bli mer uppmärksam för adherence/följsamhet. Trots kloka lärare och handledare saknade jag ett forum att diskutera likheter och skillnader i de metoder jag utövade, vad som specificerade en viss terapi och vad som är ”jag som verktyg” som finns i alla terapier jag utövar, oavsett metod. Då föddes Relationella rummet på Facebook. Jag startade denna grupp i en önskan om en mötesplats, en bas att mentalisera kring vad som förenar och skiljer dessa närliggande metoder, att undvika revirpinkande, exkludering och ”vi och dom”-tänkande. Min terapeutiska identitet tillhör många familjer och jag drömde om en utvecklande gemenskap. I dag har Relationella rummet på FB 757 medlemmar. Det samtalas om stort och smått, tipsas om evenemang och nyutgivna artiklar m.m.

Många studenter har genom åren, utbildats i psykoterapi med relationell/interpersonell inriktning av Rolf Holmqvist mfl. vid Linköpings universitet. För dem och alla andra, önskar vi finna en växande samskapande mötesplats, – att stimulera ett relationellt kliniskt arbete och väcka intresse för forskning. Med denna hemsida som träffpunkt hoppas vi kunna initiera till diskussioner, informationsutbyten samt nätverkande till olika sammankomster; workshops, kollegiehandledning och kanske läscirklar både live och över nätet. Alla är välkomna att bidra. Det blir vad vi skapar tillsammans.

FullSizeRender

 Linköping   150729                  

                              Malin Bäck och Rolf Holmqvist

 

En kommentar på “Relationella rummet – Välkommen in!

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: