Christine Bertlin, leg. psykolog (pdt) och leg. psykoterapeut (integrativ, relationell, med känslofokus och kbt) gjorde oss nyligen uppmärksamma på en fin intervju med Diana Fosha som vi vill Dela med oss med. Christine arbetar sedan sex år med vuxna i privat mottagning på Sankt Paulsgatan i Stockholm. Hon skolades in i psykologyrket som föräldrabarnpsykolog och har fått träning i att se vad som fungerar läkande i föräldra-barnrelationer. Intresset för AEDP väcktes under psykoterapeutprogrammet på SAPU för sex år sedan. AEDP gifter sig bra med erfarenheterna som förändra-barnpsykolog, menar Christine.
Diana Fosha, en av Habib Davanloos lärljungar, är skaparen till AEDP – Accelerated Emotional Dynamic Psychotherapy och författare bla till boken ”The transforming power of affect”.
För mer info, gå gärna in på hemsidan https://www.aedpinstitute.org
I denna relativt färska intervjun med Diana Fosha där hon berättar om sin psykoanalytiska bakgrund med Winnicot som inspiration och förebild och hur hon tänker om sin terapimodell som fokuserande mer på läkning än på patologi. Hon förklarar vad hon menar med att ERFARANDE av känslor (liksom upplevande av sig själv och relationen) alltid känns bra, positivt, oavsett om känslorna i sig är smärtsamma. Hon berättar vad metaprocessande är och varför det i sig är läkande. Hon går även in och berättar mer om sin senaste artikel om det neuroaffektiva konceptet ”the neurobiological core self”. Jag vet inte om det är rätt artiklar jag hittat men nedan finns två intressanta artiklar att läsa av Fosha inom ämnet.
Fosha, D. (2013). A heaven in a wild flower: self, dissociation, and treatment in the context of the neurobiological core self. Psychoanalytic Inquiry, 33, 496-523. DOI: 10.108007351690.2013.815067
Fosha, D. (2013). Speculations on emergence: working the edge of transformational experience and neuroplasticity. International Neuropsychotherapy Magazine, 2013, 1 (1), 120-121. Also in The Neuropsychotherapist, Issue I, www.theneuropsychotherapist.com.
Hon menar att när vi blir igenkända – click of recognition – i våra sanna själv så svarar vi med att slappna av och bli mindre försvarsbenägna och mer öppna igen för förändring på djupet. Med mera.
Tack Christine för tipset och God lyssning!
Kommentera