Med mentalisering i fokus i Interpersonell psykoterapi

Fredagen den 21 oktober samlades 12 IPT-terapeuter på Zoom oh genomförde ett artikelseminaruim utifrån två artiklar:

Law R, Ravitz P, Pain C, Fonagy P. Interpersonal Psychotherapy and Mentalizing-Synergies in Clinical Practice. Am J Psychother. 2022 Jan 1;75(1):44-50. doi: 10.1176/appi.psychotherapy.20210024. Epub 2022 Mar 2. PMID: 35232220.

Markowitz JC, Milrod B, Luyten P, Holmqvist R. Mentalizing in Interpersonal Psychotherapy. Am J Psychother. 2019 Dec 1;72(4):95-100. doi: 10.1176/appi.psychotherapy.20190021. Epub 2019 Nov 22. PMID: 31752509.

Vi samtalade både kring artiklarnas innehåll samt på vilka sätt vi själva upplever att mentalisering på olika sätt spelar in i arbetet som terapeut med Interpersonell Psykoterapi.

Teman som kom upp var:

  1. Mentalisering som prediktor/ en förustättning i psykoterapi
  2. Huru Mentalisering kan tillskapas i Psykoterapi
  3. Mentalisering som en commonfactor i alla terapier?
  4. Mentalisering som något som sker i IPTs interventioner även om det inte är primärt mål eller
  5. en teknik som skall adderas i det vi väver in som psykodeukation/ i sjukrollen mm.

Andra saker som kom upp var utmaningen att mentalisera kring andra om man inte är grundad i sig själv, att vi i IPT kan behöva ha tålamod att grunda patienten i sig själv känslomässigt och i en förståelse innan vi förväntar oss att da skall ta andras perspektiv i ex en kommunikationsanalys. Law et al. föreslår att lägga in ”Mentaliseringsinterventioner” mer explicit som ett tillägg framförallt vi fokusområden sårbarhet medan Markowitz et al. menar att vi arbetar mentaliseringsbefrämjande med hjälp av de interventioner vi använder i IPT. Dock är det värdefullt att vi terapeuter har en förståelse för och ett öga på huru mentalisering sviktar, om anknytningssystemet hettas upp ”för mycket” så vi utför interventionerna på bästa sätt för den patienten vi jobbar med.

Vi talade även om att mentaliseringen kan vara nedsatt pga depressionen och är därmed en del i sjukrollen. I andra fall när vi arbetar med andra diagnoser kan det vara en mer komplex sårbarhet som har orsakat depressionen, ex vid autism. Någon tog upp att vi ibland kan behöva lära ut interpersonella färdigheter mer konkret för att kompensera för ett mer beständigt relationellt hinder.

I IPT jobbar vi främst med relationerna utanför terapirummet och det mentaliseringsbefrämjande arbetet är kanske inte primärt på terapirelationen. Ändå talade vi om hur vi terapeuter kan låta bli att bli antimentaliserande, teleologiska samt att vi kan befrämja mentalisering genom att tänka högt, vara explicita, undrande och bjuda in till ett gemensamt affektivt utforskande.

Vi var alla överens om att artikelseminarier är givande även över nätet och att detta upplägg som IPT-föreningen kommer vilja fortsätta med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: