Workshop på LiU: Att arbeta med IPT inom svensk ätstörningsvård

Att arbeta med IPT inom svensk ätstörningsvård

– hur funkar det & för vilka patienter?

 

Torsdagen den 8 mars klockan 9:15 – 16:00 planeras en workshop vid Linköpings Universitet, riktad till terapeuter med erfarenhet att arbeta utifrån Interpersonell psykoterapi, IPT, med ätstörda patienter. (Inbjudan på finns här: Att arbeta med IPT inom svensk a¨tsto¨rningsva°rd)

Jag som håller i denna heldag, Malin Bäck, är doktorand vid Linköpings universitet. Jag studerar i mitt avhandlingsarbete huruvida en relationsfokuserad psykologisk behandling som Interpersonell psykoterapi, IPT, har en plats inom svensk ätstörningsvård. IPT har sedan början av 1990-talet, i upprepade studier, visat på god evidens vid Bulimia nervosa, BN, hetsätningsstörning, BED och angränsande tillstånd. I samband med den IPT-utbildning som Riksät arrangerade 2012-2014 samlades en mängd terapidata in som kan belysa på vilket sätt IPT bäst kan användas för ätstörda. Inom ramen för avhandlingen gör jag tre kvantitativa studier baserade på 48 IPT-terapier. Studierna tar upp följande:

  1. IPT som depressionsbehandling vid komorbid ätstörning (Artikel kan läsas här: Interpersonal psychotherapy for eating disorders with co morbid depression A pilot study)
  2. IPT-BN(m) vid Bulimia nervosa, en interventionsstudie.
  3. IPT vid ätstörning – vilka prediktorer, moderatorer, mediatorer påverkar behandlingsutfallet, vilka icke-symtomspecifika förändringseffekter ger behandlingen med IPT.

Jag vill med denna dag dela med mig av de resultat som hittills framkommit och diskutera detta med de terapeuter som var inblandade i datainsamlingen och andra terapeuter som arbetar med IPT med denna patientgrupp.

Heldagen syftar dock främst till att öka kunskapen om behandlares syn på metodens användbarhet, möjligheter och hinder och hur det upplevs av att ta sig an IPT som arbetssätt. Dagens diskussioner kommer bidra med data till en kvalitativ studie om dessa frågor.

 

Preliminärt planeras dagen att delas upp i två moment:

  1. Förmiddagen består av en föreläsning om de IPT-manualer som finns vid ätstörning och erfarenheter av hur och för vilka de verkar fungera. Därefter kommer jag kort att berätta om genomförda och planerade studier som inryms i min avhandlingsplan och presentera de resultat som hittills tagits fram.
  2. På eftermiddagen planeras en fokusgrupp/seminarium utifrån huvudfrågeställningen ”Hur användbart upplevs en relationsorienterad metod som IPT vara bland ätstörningsterapeuter?”  Utifrån ett antal förutbestämda frågor kommer vi gemensamt reflektera kring detta, baserat på egna erfarenheter, och med syftet att gemensamt diskutera om och hur vi kan fortsätta implementera IPT i svensk ätstörningsvård, och för vilka patienter?

     

Dagen är kostnadsfri. För de som önskar kommer det finnas möjlighet att gå ut och äta tillsammans på kvällen dagen före eller efter workshopen.

 

Anmälan sker till Malin Bäck snarast, dock senast 2018-02-06 på mailadressen malin.back@rjl.se eller på telefonnummer 070-5490329

 

Varmt Välkommen!

Malin Bäck

 

En kommentar på “Workshop på LiU: Att arbeta med IPT inom svensk ätstörningsvård

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: