Studie: ”Ur egen ficka” – patientgruppen som söker och betalar för privat psykoterapi

Studie:  ”Ur egen ficka” – patientgruppen som söker och betalar för privat psykoterapi

 Vi är två studenter på Psykoterapeutprogrammet vid Uppsala universitet som kommer att skriva vår uppsats under ht 2020. Vi har för avsikt att utforska motiven till varför en del människor väljer (eller känner sig tvingade) att själva betala för privat psykoterapi hos privatpraktiserande psykoterapeuter – framför att söka psykoterapi via den skattefinansierade offentliga vården (VC, psykiatrin). Studien syftar till att öka kunskapen kring svenska patienters behov av och efterfrågan på psykoterapeutisk behandling, och på sikt bidra till ett bredare kunskapsunderlag exempelvis vid organisation av framtidens offentliga vård för människor med psykisk ohälsa.

Vi är båda socionomer i vår grundprofession och har flera års samlad arbetslivserfarenhet från verksamheter som BuP, socialtjänst, sjukvård och elevhälsa. Victoria Sparr arbetar idag på Familjerådgivningen och Familjefrid i Mora, medan Victoria Janeling sedan 6 år är verksam som privatpraktiserande samtalsterapeut tillsammans med tre leg psykoterapeuter på en privat psykoterapimottagning i Eskilstuna. Ideén till studien mynnade ur ett konstaterande att inflöde och efterfrågan ökat för varje år – och att de människor som söker har ett akut behov av behandling för sin ohälsa. Dessa är idag tämligen osynliga, och det finns heller ingen tidigare forskning vad vi hitintills har funnit avseende denna patientgrupp.

Datainsamling sker via en internetenkät som vi förmedlar bland annat genom sociala medier, patientorganisationer och olika terapeutkanaler.

Vill du hjälpa oss att dela enkäten? Dela och sprid nedanstående länk!

Är du privatpraktiserande psykoterapeut får du gärna kontakta oss via mail, så kan vi även maila över ett infoblad med sk QR-kod som du kan lägga i ditt väntrum. Enkäten är helt anonym och det är bara vi två studenter som har tillgång till svaren. Den tar ca 3 minuter att fylla i.

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=Pg-NyHmD1k20d6M8xh91ZH0arxGMP9tHlr3PJ9_6EeJUN1BBWVFVWldVWkdZUkc4Nk9ZMzdVQ0xVNy4u

Stort tack på förhand för din hjälp!

Victoria Janeling

Mailadress: vjaneling@gmail.com

Victoria Sparr

Mailadress: victoria.sparr@mora.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: